Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

Kış lastiği taktırmamanın cezası 2 bin liranın üzerine çıkacak

Reklam
Kış lastiği taktırmamanın cezası 2 bin liranın üzerine çıkacak
Spread the love

Zorunlu kış lastiği uygulamasına 1 Aralık itibarıyla geçilecek.

Zorunlu kış lastiği uygulamasına 1 Aralık itibarıyla geçilecek. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, araç sahiplerinin 846 TL olan kış lastiği takmama cezasının 1 Ocak itibarıyla zamlanacağı konusunda uyarırken, beklentiler yeni rakamın 2 bin 534 TL’ye çıkması yönünde.

1 Aralık itibarıyla Türkiye genelinde kış lastiği takma zorunluluğu başlıyor. Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan yabancı ve yerli plakalı araçlar, bu tarihten itibaren kış lastiği takmak zorunda kalacaklar. Hava sıcaklıkları ve iklim şartlarına bağlı olarak il valilikleri bu süreleri erkene ya da gece çekebilecek.

“846 TL PARA CEZASI VAR”

Sürücülere uyarılarda bulunan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, “Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan yabancı ve yerli plakalı araçlar, kış lastiği takmak zorundalar. 1 Aralık itibariyle başlayacak kış lastiği zorunluluğunun tarihi sıcaklıklara göre il valileri tarafından belirlenir. Kış lastiği zorunluluğuna uymayan aracın işletenine 846 TL idari para cezası verilir” dedi.

“NORMAL LASTİKLERİN YOLA TUTUNMASI ZORLAŞIR”

Patinaj lastiğinin kış lastiği yerine geçmediğini ifade eden Fevzi Apaydın, “Kış lastiğinin derinliği kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde 4 mm’den, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda 1,6 mm’den az olamaz. Öte yandan patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Kış lastiklerinin yanaklarında, (M+S) veya kar tanesi veya her iki işarette bulunur. Aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde sırt deseni uygunluğu kontrol edilir. Lastikler kaplama ise diş derinliği ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur. Havanın soğuması ile normal lastikler sertleşir ve yola tutunması zorlaşır” ifadelerini kullandı.

“KIŞ LASTİĞİ EMNİYETLİ SÜRÜŞ SAĞLAR”

Apaydın, “Kış lastikleri ise özel hamuru ve yüksek silika oranı sayesinde 7 derecenin altında da yumuşaklığını ve dayanıklılığını korur. Damarlı sırt yapısı ve derin dişleri sayesinde erimiş karlı ve çamurlu suyu daha iyi tahliye eder. Kış lastiği, kış şartlarında daha emniyetli sürüş sağlar ve daha kısa mesafede durur” diye konuştu.

“1 ARALIK’I BEKLEMEYİN”

Kış lastiği takma zorunluluğu bulunan araçların lastik takmama cezasının Ocak 2023’ten itibaren artacağını belirten Apaydın, “Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar için 1 Aralık’tan itibaren kış lastiği takılmasının zorunludur. 1 Aralık’tan itibaren kış lastiği takmamanın cezasının 846 liradır. Ceza 1 Ocak 2023’den itibaren yeniden değerleme oranında artacaktır. Kış lastiğine geçişte tarihten çok hava muhalefetinin göz önüne alınması gerekmektedir. Hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına düştüğü bölgelerde trafiğin daha güvenli olması için 1 Aralık beklenmeden kış lastiğine geçilmelidir” şeklinde konuştu.

CEZANIN 2 BİN LİRANIN ÜZERİNE ÇIKMASI BEKLENİYOR

Apaydın, “Zorunlu uygulamanın başlamasından önce yoğunluk yaşanmaması için vatandaşlarımız araçlarına daha önceden kış lastiği takmalıdır. Özellikle kışa girerken herkes araç muayenesini, bakımını en doğru şekilde yaptırmalı, aracın kışa hazırlığı külfet gibi görülmemeli. Hepimizin can ve mal güvenliği için kış lastiğinin ve araç bakımının önemi büyüktür” ifadelerini kullandı.

Öte yandan kış lastiği taktırmama cezasının yeni yılla birlikte 2 bin 534 TL olması bekleniyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ