Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

Sivrisineklerin bazı insanları daha çok ısırmasının 6 sebebi

Reklam
Spread the love

Bazıları 1970’lere kadar uzanan çeşitli çalışmalar, sivrisineklerin bazı insanları diğerlerine tercih ettiğini gösteriyor.

Sivrisineklerin bazı insanları daha çok ısırmasının 6 sebebi

Özellikle bir çalışma, insanların yaklaşık yüzde 20’sinin sivrisinekler için daha çekici olduğunu öne sürüyor. Sivrisineklerin bazı insanları daha çok ısırmasının sebeplerini 6 başlıkta topladık.

Bir sivrisinek, yemek için avlanırken karbondioksit, cilt kokuları ve vücut ısısına bakarak bir insanın yakında olup olmadığına dair ipuçları toplar.

Bir sivrisineğin tat sensörleri ilk olarak nefes verirken saldığınız karbondioksiti algılıyor. Sivrisinekler, 15 metreden daha uzak bir mesafeden kokunuzu algılayabiliyor. Daha da yaklaştığında, koku sensörleri cilt kokularını arıyor. Sivrisinek iyice yaklaştığında, sizi bulmak için bu sefer vücut ısınızı algılamaya çalışıyor.

Bazı araştırmalar, karbondioksit ve vücut kokusunu algılamanın, sivrisineğin aksi takdirde göz ardı edeceği görsel ipuçlarına daha fazla dikkat etmesini tetikleyebileceğini, hatta belki de yerinizi tam olarak belirlemeye yardımcı olmak için görsel hassasiyetini artırabileceğini öne sürüyor.

1. Vücut ağırlığınız

Kişi ne kadar büyükse, nefes verirken o kadar fazla karbondioksit salgılıyor. Bu da bireyi sivrisinekler için daha kolay tespit edilebilir hale getiriyor.

2. Vücut sıcaklığınız

Sivrisinekler hedefe yönelmek için vücut ısısını kullandıklarından, muhtemel olarak vücut ısısı daha yüksek olanlara konduğu düşünülüyor.

3. Terleme

Sivrisinekler ter kokusunu almakla kalmıyor, araştırmalar terde bulunan laktik asit ve amonyaktan da etkilendiklerini gösteriyor. Bu nedenle, ister doğal olarak isterse egzersiz sonucu terleyin, ne kadar çok terlerseniz sivrisinekler için o kadar çekici hale geliyorsunuz.

4. Hamilelik

Birçok çalışma hamile kadınların sivrisinekler için daha çekici olduğunu gösteriyor. Bunun nedeninin hamile kadınların daha fazla karbondioksit salgılaması (bazı çalışmalar en az yüzde 20 daha fazla olduğunu öne sürüyor) ve aynı zamanda hamilelik sırasında vücut sıcaklığının artması olabileceği tahmin ediliyor.

5. Cildinizde doğal olarak yaşayan bakteriler

Vücut kokunuz, cildinizde doğal olarak yaşayan bakterilerin (cilt mikrobiyotanız), terinizde bulunan ve cildiniz tarafından salınan bileşenleri metabolize ederek kokulu yan ürünlere dönüştürmesiyle ortaya çıkıyor. Bu yan ürünlerin birçoğunun sivrisinekleri cezbettiği biliniyor, bu nedenle vücut kokusunun sivrisinek tercihinde büyük bir rol oynadığı düşünülüyor

Hepimizin cildinde farklı bakteri türleri ve karışımları bulunduğundan, bireysel vücut kokularımız farklılık gösteriyor. Bu değişkenliğin, bir kişiyi sivrisinek için diğerinden daha çekici kılan şeyin belirlenmesine yardımcı olduğu düşünülüyor.

Bununla birlikte, bir çalışma cilt mikrobiyotanızda daha düşük bakteri çeşitliliğine sahip olmanın sizi sivrisinekler için daha çekici, daha yüksek bakteri çeşitliliğinin ise daha az çekici hale getirebileceğini gösterdi.

6. Beslenme şekliniz

Yedikleriniz, cildinizden salınan ve bakterilerin daha sonra kokulu moleküllere metabolize edebileceği bileşiklerin türünü etkileyebilir. Yemek yemek ayrıca metabolizma hızınızı da etkiler, bu da vücut ısınızı artırabilir ve hatta bazen terlemenize sebep olabilir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, bazı bilim insanları beslenme şeklinizin sivrisinekler için ne kadar çekici olduğunuzu da etkileyebileceğini düşünüyor. Ancak yediklerinizle sivrisineklerin sizi tercih etmesi arasında ilişki kuran çalışmalar sınırlı kalıyor.

Kesin olarak bilinen bir şey varsa, o da B vitamini ve sarımsak açısından zengin gıdalar tüketmenin, sivrisinekleri doğal yollardan uzaklaştırmaya yardımcı olmadığıdır. Bunun yerine sivrisinek kovuculara güvenmeye devam etmeniz gerekiyor.

Öte yandan, çalışmalar başta bira olmak üzere alkol tüketiminin, sivrisinekler için çekiciliğinizi artırabileceğini ortaya koydu. Bir başka çalışmada muz ile de benzer sonuçlar elde edildi. kaynak . halktv.comtr

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ