Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

Çöpteki yetişkin bezleri, bebek bezlerini geçti

Reklam
Çöpteki yetişkin bezleri, bebek bezlerini geçti
Spread the love

Avustralya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, yetişkinlere yönelik idrarını tutamama (inkontinans) ürünleri, çöp sahalarında bebek bezlerinden daha fazla yer kaplıyor ve 2030 yılına kadar bebek bezlerini 10’a 1 oranında geçeceği düşünülüyor.

Queensland Üniversitesi ve Southern Cross Üniversitesi’nden araştırmacılar, yetişkin ürünlerinin ve etkilerinin daha az önemsendiğini, ancak bunların daha büyük bir çevresel ayak izine sahip olabileceğini tespit etti. Atık yönetimi konusunda uzman olan yardımcı yazar Emma Thompson-Brewster, bu ürünlerin çöp sahasında ayrıştırılan en zor ürünlerden biri olduğunu söyledi.

Brewster, “Bunlar sera gazlarını, su kirleticileri üretiyorlar ve ayrıca plastikle dolular, plastik de biyolojik olarak mikro plastiklere dönüşüyor. Yakın zamanda ortadan kalkmayacaklar ama herhangi bir atık yönetimi meselesinde sorunun ne olduğu hakkında konuşmamız önem taşıyor ve buradaki sorun, yetişkin ürünleri” dedi.

Yazarlar, yetişkin bezi ürünlerinin çöp sahalarından çıkarılması için politika değişiklikleri yapılmasını istiyor. Avrupa Birliği (AB) de yetişkin bezi de dahil olmak üzere işlenmemiş organik atıkların, düzenli depolama sahalarından çıkarılmasını yasaklamak için harekete geçti.

Dr. Thompson-Brewster, “Geri dönüşümü kolay olan pek çok atığı zaten düzenli depolama sahalarından uzaklaştırdık, şimdi geriye zor olanlar kaldı ve bu kesinlikle en zor olanlardan biri. Sadece mühendislik açısından değil, sosyal ve lojistik açıdan da” dedi.

Çöpteki yetişkin bezleri, bebek bezlerini geçti
Damgalanmaktan korktukları için saklıyorlar
Araştırmacılar, her dört Avustralyalıdan birinin inkontinans yaşadığını ve bez kullanmayı belli bir yaştan itibaren bırakan bebeklerin aksine, bazı yetişkinler için bu bezleri kullanmanın uzun vadeli veya kronik bir durum olabileceğini söyledi. Toplum tarafından damgalanma korkusuyla bu kişilerin yardım aramak yerine tek kullanımlık ürünlere bağımlı kalabileceği düşünülüyor.
Ulusal Yaşlanma Araştırma Enstitüsü’nden Joan Ostaszkiewicz, inkontinansın “olağanüstü yaygın” olduğunu ancak büyük ölçüde gizlendiğini söyledi. Eski bölge hemşiresi, “buna katlanma” tutumunun değişmesi gerektiğini ve insanların tedavi görebileceklerini veya bu sorunu yönetmek için yardım alabileceklerini bilmeleri gerektiğini belirtti.

Profesör Ostaszkiewicz de hemşirenin sözlerini, “Sadece ped kullanmaya devam etmek sürdürülebilir değil. Bu sadece var olan sorunu gizlemektir. Bunu çevreye yapmaya devam edemeyiz” ifadeleriyle destekledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ