Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

Dr. Özlem Türeci – Prof. Dr. Uğur şahin: Omicron varyantı nedeniyle paniğe gerek yok

Reklam
Dr. Özlem Türeci – Prof. Dr. Uğur şahin: Omicron varyantı nedeniyle paniğe gerek yok
Spread the love

BioNTech’in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, ‘Paniğe gerek yok. Varyantın çok farklı mutasyonları olduğunu biliyoruz. Aşının bu varyanta daha az etki sağladığını ama ağır hastalıktan da koruduğunu biliyoruz’ ifadelerini kullandı.

Koronavirüse karşı ABD’li Pfizer ilaç şirketiyle birlikte aşı geliştiren BioNTech şirketinin kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin Omicron varyantı nedeniyle paniğe gerek olmadığını vurguladı.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin, Almanya‘nın Mainz kentinde düzenlenen 25. Aydın Doğan Vakfı Ödül Töreni öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘Aşının ağır hastalıklardan koruduğunu biliyoruz’

Uğur Şahin, Omicron varyantı hakkında iki hafta sonra genel verileri toplamalarının ardından kesin bir sonuca varabileceklerin ifade etti ve panik yapılmaması gerektiğini söyledi:

Yeni Omicron varyant nedeniyle herhangi bir korku duymaya gerek yok. Paniğe gerek yok. Varyantın çok farklı mutasyonları olduğunu biliyoruz. Aşının bu varyanta daha az etki sağladığını ama ağır hastalıktan da koruduğunu biliyoruz.”

‘Tereddüt edenleri ikna etmek gerekiyor’

“Omicron’dan bağımsız olarak üçüncü dozu en kısa zamanda olmayı tavsiye ediyoruz” diye Şahin, aşı konusunda tereddütü olanların da ikna edilmesi gerektiğini kaydetti:

En başarılı aşılardan birisi. 3 milyar kişiye yapılmış olacak. 150 ülkede yapılan bir aşı. Almanya’da daha yaşlı olan kesimin yüzde 80’i olmuş. Tereddüt edenleri ikna etmek gerekiyor. Aşının insanlara yardım ettiğini görmek mutluluk verici. Her aşı olan ile birlikte mutluluğumuz artıyor.”

Kanserle ilgili çalışmalara yansıyacak

Özlem Türeci, 2012 yılından beri Mrna aşısı üzerinde çalıştıklarına kaydederek şunları söyledi:

2020 yılında pandemiyle beraber bunun aşıya dönüşmesi söz konusu oldu. Daha önce yüzlerce bireyde denediğimiz tecrübelerimizi pandemiye yansıtma olayı oldukça kolay oldu. Kanserde elde ettiğimiz bilgiyi olduğu gibi pandemiye odakladık. Şimdi Covid-19’da edindiğimiz bilgileri kanserle ilgili araştırmalarımıza yansıtabileceğiz.”

‘Bir sonraki pandemiye hazırlıklı olmamız gerekiyor’

Türeci, bundan sonra salgınların daha sık görülebileceğine dair bir görüş olduğunu farkında olduğunu ve bir sonraki pandemiye hazırlıklı olunması gerektiğini kaydetti:

Dünyada hareketlilik had safhada ve artmaktadır. Hiçbir insanın daha önce gitmediği köşelere şimdi seyahatler yapılıyor. Patojenlere ulaşılıyor ve bu seyahatler sayesinde patojenler dünyada dolaşıyor. Önemli olan buna bizim hazırlıklı olmamızdır. Bir sonraki pandemiye hazırlıklı olmamız gerekiyor. Covid-19 ile beraber en iyi hazırlığı deneyimlemiş durumundayız.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ