Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

2021 yılında ekonomiden beklentiler.

Reklam
2021 yılında ekonomiden beklentiler.
Spread the love

Bu yüzden, 2020 yılını geride bırakırken, yeni yılda ekonomi alanında beklentiler oldukça yüksek.

Peki 2021 yılında ekonomiden beklentiler nelerdir?

AŞILAR VE NORMALLEŞME

2021 yılında ekonomide yaşanacak normalleşme, en büyük beklenti haline geldi. Covid-19 salgınının kontrol altına alınması için başlayacak olan aşı uygulaması normalleşme için tek çare olarak görülüyor. Aşıların etkin olması durumunda, 2021 yılında hızlı toparlanma ile beraber 2020 yılında meydana gelen hasarların kısmen de olsa telafi edileceği öngörülmektedir.

ENFLASYON-KUR-FAİZ DÖNGÜSÜNÜN KIRILMASI

Yüksek enflasyonun neden olduğu enflasyon-kur-faiz döngüsü, ekonomide birçok makro ekonomik göstergeyi bozması nedeniyle enflasyonun düşürülmesi Merkez Bankası’nın temel önceliği haline geldi.

Bu amaçla Merkez Bankası’nın uyguladığı yüksek faiz politikası, enflasyon-kur-faiz döngüsünü kırması açısından önemli ancak yüksek faizin ekonomik büyümeye olası olumsuz etkilerini de özellikle, yaşanan Covid-19 dönemi nedeniyle göz önünde bulundurmakta fayda var.

AB VE ABD İLE İLİŞKİLER

2020 yılı, AB ve ABD ile ilişkilerin gerildiği ve ABD’nin savunma alanında yaptırım kararı aldığı bir yıl oldu. ABD’de yeni başkan seçilen Biden’ın nasıl hareket edeceği ve yaptırımlar konusunda nasıl bir politika izleyeceği önemli.

Türkiye’nin haklı gerekçelerle Doğu Akdeniz’deki başlattığı sismik ve sondaj çalışmalarını, Yunanistan ve GKRY’nin bu konuyu AB ülkeleri meselesi haline getirmesi meselenin daha da karmaşık hale gelmesine neden oluyor.

Dolayısıyla, yeni dönemde AB ile Doğu Akdeniz konusunda gerilen ilişkilerin nasıl bir seyir izleyeceği, 2021 yılında beklenen önemli gelişmeler olacaktır.

EKONOMİK VE HUKUKİ REFORMLAR

Ekonomide ve hukuk alanında gerçekleşecek olası reformlar, yüksek bir beklenti oluşturdu. Ekonomide hayata gerçekleştirilmesi beklenen reformların, başta da yatırım ortamının iyileştirilmesini sağlayacak, ülke risk priminin düşürülmesine katkı yapacak ve üretimi arttıracak reformların olması bekleniyor.

En önemlisi de olası ekonomik ve hukuki reformların, ekonomiye yurtdışından para akışının sağlayacağı konusunda büyük beklenti oluşturduğu açıktır.

Diğer yandan, mikro alanda başta da işletmelerin önünün açan ve yüklerini azaltan önemli adımların atılacağı konusunda bir beklenti var.

DOĞU AKDENİZ’DE DOĞAL GAZ ARAMA ÇALIŞMALARI KRİTİK ÖNEME SAHİP

Doğu Akdeniz’de yeni bir denge oluşuyor yani yeni bir döneme giriyoruz. Doğu Akdeniz’in Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlayacak olması, Türkiye’yi bölgede kritik bir aktör yapması ve oluşacak yeni enerji denkleminde Türkiye’ye alan açması nedeniyle bu bölgede doğal gaz keşfi Türkiye için kritik öneme sahiptir.

Bu açıdan, Türkiye Doğu Akdeniz’de doğal gaz aramalarına daha da artıracağı öngörülmektedir.

2021 YILI

2021 yılında, bir yandan aşıların getireceği normalleşeme ile 2020 yılında ekonomide meydana gelen hasarların tamiri gerçekleştirileceği, diğer yandan uluslararası ilişkilerde var olan gerginliklerin ekonomiye olası yansımalarının giderilmesi konusunda bir beklenti olacaktır.

Bu nedenle 2021 yılında, tüm alanlardan olduğu gibi ekonomiden de beklentiler yüksek.

Bu vesileyle yeni yılda herkese sağlık, sıhhat ve bol kazançlar diliyorum.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ