Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

Gözler Merkez’de, dolar zirvede

Reklam
Gözler Merkez’de, dolar zirvede
Spread the love

Bu yılın zirvesine yerleşti. Böylece doların tarihi zirveye ulaştığı 20 Aralık 2021 tarihindeki 18.36 TL’ye ulaşmasına ramak kaldı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 75 baz puanla üçüncü kez agresif faiz artışı ve sıkılaşmanın devam edeceğine yönelik sinyalinin ardından yurt içinde piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına çevrildi. Saat 14:00’te açıklanacak karar öncesinde dolar/TL 18.3565 ile bu yılki rekor seviyeye ulaşırken, 20 Aralık 2021’deki 18.36 TL’lik tarihi zirveye ulaşmasına da ramak kaldı. Böylece ekonomi yönetiminin dövizdeki artışı düşürmek için arka arkaya devreye aldığı kur korumalı mevduat, gelire endeksli senet ve 900 bin doların üzerinde dövizi olan şirketlere getirdiği kredi kısıtlaması ve “arka kapı yöntemiyle döviz satışı” önlemlerinin hiçbirinin etkili olmadığı ortaya çıktı.

Ankete göre 50 baz puanlık indirim yapılacak
Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından gerçekleştirilen ve 17 kurumun katıldığı ankette medyan beklenti politika faizinin 50 baz puan indirimle yüzde 12.50 seviyesine indirilmesi yönünde gerçekleşti. 9 kurum faizlerde indirime gidilmesini beklerken, bunların 8’i 100 baz, biri ise 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi açıkladı.
8 ayda “arka kapıdan” 8 ayda 75 milyar dolar sattı
Bloomberg Türkiye ve İsveç Ekonomisti Selva Baziki, geçen hafta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu yılın 8 ayında “arka kapı yöntemiyle” piyasaya sattığı döviz miktarının 75 milyar dolar olduğunu söyledi. Yani TCMB’nin döviz kurlarındaki yükselişi önlemek için her ay ortalama ortalama 9.5 milyar dolar satarak piyasaya müdahale ettiği anlamına geliyor. Baziki, 5 Ağustos’ta yaptığı paylaşımda da 7 aylık rakamın 66 milyar dolar olduğunu söylemişti.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ