Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

Üreticilerden Bakan Nebati’ye tepki: Metropolde beton kemirsinler artık.

Reklam
Üreticilerden Bakan Nebati’ye tepki: Metropolde beton kemirsinler artık.
Spread the love

Süt üreticileri, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Yem fiyatının artış sebebi süt fiyatı” açıklamasının ardından Ulusal Süt Konseyi’nin son yaptığı toplantıda 7,5 lira olan süt fiyatını artırmamasına tepki gösterdi.

Üreticilerden Bakan Nebati'ye tepki: Metropolde beton kemirsinler artık

Süt üreticilerinin, süt fiyatlarında artış yapılması yönündeki talepleri karşılık bulmadı. Ulusal Süt Konseyi, 15 Eylül’de yaptığı toplantıda; 7 lira 50 kuruş olan süt fiyatını artırmadı. Toplantıda alınan karara göre, nakliye ücreti gibi birtakım masrafları sanayici tarafından karşılanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de geçen haziran ayında Adana’da sektör temsilcileriyle yaptığı bir toplantıda süt fiyatları artırıldığında yem fiyatlarının da arttığını gerekçe göstererek, süt fiyatlarında bir artışa gidilmeyeceğini söylemişti.

’35 hayvanın olduğu çiftlikte bir tane süt ineğim kaldı’

Süt üreticileri, süt fiyatının artırılmamasına tepki gösterdi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan üretici İzmirli Mehmet Kani“35 tane hayvanın olduğu çiftlikte şimdi bir tane süt ineğim kaldı” diyerek şöyle konuştu:

“Hayvanı bıraktık. Bunun sebebi sütten para kazanamamak. Zarar zarar nereye kadar? Biz defalarca Ankara’ya gittik. Bir kere olsun ‘siz buraya niye geldiniz?’ diyen olmadı. Olmadıkları için yoğurdu sütü her şeyi pahalı yiyecekler. Metropolde beton kemirsinler artık. Sadece kendi ihtiyacımı karşılayacağım bir inekle. Kim ne yerse yesin. Artık daha fazla zarar edip atalardan, dedelerden kalan topraklarımı, evimi barkımı satamayacağım. Neymiş süte zam gelince enflasyon artıyormuş? Enflasyonu artıran mazot. Yerinde saman bin 500 lira, buraya gelince 3 bin liraya çıkıyor. Neden, mazot ve nakliye. Mazotu düşüren yem düşer, elektriği düşünsün üretim artsın. Üre gübresi atamadığım için bu sene silajlık tarlalardan üretim alamadım. 35 ton aldığım yerden 23 ton aldım. Çiftçi bu kadar bezdirilir mi? Çocuklarım yurtdışına gitmek istiyor” dedi.

‘Ulusal Süt Konseyi’nin fiyatını kabul etmiyoruz’

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Untitled-1-9.jpg

Çanakkaleli üretici Halil Kaya, Ulusal Süt Konseyi’nin verdiği fiyatı kabul etmediklerini belirterek, girdi maliyetleriyle ayakta kalmalarının zor olduğunu söyledi. Ulusal Süt Konseyi’nin tekrar toplanmasını ve adil bir fiyat vermelerini isteyen Kaya, “Girdi maliyetleri şu an yüzde 300-350’ye varan artışlar göstermekte. Bizler bu şekilde ayakta kalamayız. Gebe hayvanlarımız kesime gidiyor” dedi.

Süt Üreticileri Birlik Başkanı Keskin: Konsey doğru karar aldı

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin ise Ulusal Süt Konseyi’nin süt fiyatıyla ilgili, “Tarım ve Orman Bakanlığı konseyle beraber adaleti tesisi etmiştir. Konsey doğru karar almıştır” diyerek kararı olumlu bulduğunu ancak birkaç eksikliğin olduğunu belirtti.

ANKA Haber Ajansı’na açıklama yapan Keskin, şunları söyledi:

“Tarım ve Orman Bakanlığı konseyle beraber 2016’dan beri yanlış olan sistemi değiştirmiş, adaleti tesis etmiştir. Sanayici arkadaşlar toplantıda şerh koydu. ‘Bunu kabul etmiyoruz’ dediler. Sanayicinin masrafları daha öncesinde üreticilere yüklenmişti. Bunun değişmesini istemiyorlar. 7 buçuk liranın az olduğunu kabul ediyoruz ama karar olarak düzgün bir karardır. Üretici grubu neden tepki göstermiştir anlamış değilim.”

‘Ekim’de üreticilere ucuz yem verilecek’

Keskin, görüşmelerde “Ekim’den itibaren arpa ve mısırın üreticiye ucuza verileceği” bilgisinin kendisine iletildiğini belirterek, Maliye Bakanlığı’na ilettikleri da talepleri şöyle sıraladı:

“Maliye Bakanlığı’na, ‘Enflasyondan dolayı çiftçiyi korumak istiyorsa konseyden çıkan fiyat üreticiyi istenen fiyat olsun’ dedim. Süt desteğinin en 1 lira olmasını istedik. TMO’nun ucuz verdiği arpa ve mısırın örgütler üzerinden verilmesini istedik. Büyük üreticiler alabiliyor, küçük üreticiler masraflarını karşılayamadığı için alamıyor.”

ZMO Başkanı Suiçmez: Sütteki en önemli maliyet yem

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Untitled-1-9.jpg

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise Bakan Nebati’nin açıklamalarını akıl dışı bulduklarını belirterek, “Sütteki en önemli maliyet yem. Ulusal Süt Konseyi kendi bağlamıştı. Demişti ki, ‘parite bire birin altına düştüğünde çiğ süt referans fiyatını yenileyeceğim güncelleyeceğim.’ O konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bize göre akıl dışı bir açıklaması oldu. O da şu, ‘süt fiyatlarını artırırsak yem fiyatları artar o nedenle biz çiğ süt fiyatlarını baskılıyoruz.’ Peki bunun sonucu ne? Bunun sonucu maliyetlerinin altında kalan fiyatlarla üreticinin süt hayvanlarını kesime göndermesi, bunun et boyutunu etkilemesi, hayvan ithalat edilecek olması…” dedi.

Yem fiyatının düşmesiyle çiğ süt fiyatının da düşeceğini kaydeden Suiçmez, “Çiğ süt referans fiyatının yemin 9 lira olduğu yerde 10 TL üzerinde olması gerekir ki süt hayvanları kesilmesin ve biz süt ve süt ürünleriyle et ve et ürünlerinde pahalı ürün tüketmeyelim” diye konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ