Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

2008 krizi geri döndü: Ekonomi için korkutan rekor

Reklam
2008 krizi geri döndü: Ekonomi için korkutan rekor
Spread the love

Türkiye’nin kredi iflas riskini gösteren beş yıllık CDS’leri, yeni bir rekora imza attı. Bugün açıklanan veri ile CDS 900’ü aşarak 14 sene sonra bu seviyeleri gördü.   

Küresel piyasalar dün açıklanan zirve enflasyon verisi ile sarsılırken, doların diğer para birimleri karşısındaki güçlü duruşu sürüyor.

ekran-resmi-2022-07-14-19-57-55.png

ABD haziran ayı enflasyon rakamlarının ardından piyasalarda hareketli anlar yaşandı. ABD’de haziranda enflasyonun beklentilerin üzerinde açıklanmasının ardından küresel piyasalarda sert düşüşler görülürken dolar değerlenmeye devam etti. Dolar/TL ise 17.50’yi de aşarak 2022 yılının zirvesine ulaştı.

Dün 20 yılın ardından ilk kez dolar Euro’dan daha değerli olurken, TL’de de dolar karşısında kayıplar yaşandı.

Dolar/TL’deki bu hareket yurttaşları tedirgin ederken, Türkiye’nin risk göstergesi olan CDS’ler de 900’ü aşarak rekor tazeledi.

En son 2008’de bu seviyelere çıktı

CDS, en son küresel finans krizi sırasında Ekim 2008’de bu seviyelere çıkarak Ekim 2008’de güniçi işlemlerde Türkiye’nin risk primi 904 baz puanı görmüştü.

Türkiye CDS’lerin en son etkisini 2001 ekonomik krizinde 1300 seviyelerindeyken derinden hissetmişti.

Risk priminin (CDS) yükselmesi ise iflas riskinin artması anlamına geliyor.

CDS nedir?

CDS (credit default swap) risk primi borç alacak ilişkisinde borcun ödenmeme riskini hesaplamak için kullanılan bir finansal orandır.

Ülkeler arasında yapılacak olan ticari anlaşmalarda borcun ödenmeme riskine karşı alacaklı tarafın sigortalama bedeli olarak borca yansıyor. CDS primi yüksek olan ülkelerin kredi maliyeti de yükseliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ