Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

Asgari ücret 5500 lira

Reklam
Spread the love

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayı itibarıyla geçerli olacak asgari ücretin yüzde 29.2 artışla 5 bin 500 liraya çıkarıldığını açıkladı. Böylece asgari ücret, Türk-İş’in en son 6 bin 391 lira olarak açıkladığı açlık sınırının altında kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Asgari ücret 5500 lira

Asgari ücrette ara zam görüşmelerinde sona gelindi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, temmuz ayı itibarıyla geçerli olacak asgari ücretin yüzde 29.2 artışla 5 bin 500 liraya çıkarıldığını açıkladı. Böylece asgari ücret son düzenlemeyle 323 dolara çıkmış oldu. 2020 yılı başında 380 dolara denk gelen asgari ücret, 2021 başında yapılan yüzde 50 zamma rağmen 320 dolarda kalmıştı.

Açlık sınırının altında kaldı

Türk-İş verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı haziranda 6 bin 391 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 20 bin 818 TL’ye yükselmişti. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8 bin 313 liraya yükseldi. Böylece açıklanan yeni asgari ücret, açlık sınırının altında kalmış oldu.

13.9 milyon ücretli merakla bekliyordu

Ara zam kararı yalnız 6.5 milyon civarında asgari ücretliyi değil, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 13.9 milyon civarı ücretli çalışanı ilgilendiriyor. Ayrıca çalışanlarını enflasyona ezdirmek istemeyen bazı özel şirketler de bu orana yaklaşık zam yapmak için rakamı merakla bekliyorlardı.

İşverene maliyeti 7.603 liraya çıktı

Yeni zamla birlikte asgari ücretin yılbaşında işverene olan 5 bin 879 liralık maliyeti 7 bin 600 liraya çıkmış oldu. Asgari ücreti oluşturan payların dağılımı ise şöyle:

tablo1.jpg

Dolmabahçe’de düzenlenen basın toplantısında ilk konuşmayı yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin“Asgari ücret komisyonu yıllık olarak toplantılarını gerçekleştiriyordu. Ekonomideki dalgalanmalar, enflasyon etkisiyle çalışanlarımızı koruyacak bir ilave artış olması gerektiğini bildirdiniz. Asgari ücret komisyonumuz çalışmalarını yaptı” dedi. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Ben de sizleri şahsım ve TİSK adına selamlıyorum. Bugün çok kıymetli bir kararın paylaşımı için bir aradayız. Sayın Bakanımız da ifade ettik. Ülkemiz için faydalı her kararın arkasında durduk. Aralık sonunda güzel bir rakam belirlendi. Bu rakam 2022 yılının asgari ücreti olarak ilan edildi. Biz işverenler olarak bu sene güncelleme yapalım diye toplandık. Belirlenen rakamlar konusunda farklı görüşler olabilir ama bütün imkanlarımızı zorlayarak çalışanlarımızı, işverenlerimizi, istihdamı gözeten bir dengeyi bulmaya gayret ettik. Açıklanan rakam yıl sonu itibarıyla tekrar değerlendirilecek Cumhurbaşkanım biliyorsunuz biz üçlü saç ayağını birbiriyle taraf olarak bakmıyoruz. Üçlü saç ayağı mutabakatla asgari ücreti güncelliyor. Her zaman kısmet olan bir resim değildir.”

‘Ülkemizde enflasyon rakamları farklı tezahür ediyor’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:

“Enflasyon tüm dünyanın en öncelikli sorunudur. Ülkemizde enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir. Ekonomik işleyişe ve insanların hayatlarına etkisi aynıdır. Asıl dikkatimizi kendi vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne verdik. 4 yıldır uyguladığımız ekonomik programında insanlarımızın işlerinin, aşlarının korunması ve geliştirilmesi olmuştur. Hamdolsun terörle mücadele çok iyi bir seviyeye geldik. Ekonomi programımıza uygulayarak küresel fırtınadan en az kayıpla çıkarmanın gayreti içindeyiz. Türkiye hem kendi ihtiyacını karşılayan hem de ihracatıyla öne çıkmıştır. Karadeniz’in kuzeyinde savaşın başından beri barışa katkı vermeyi hedefleyen politikamızla pozitif yönden ayrıştırmayı başardık. Fahiş fiyat artışları ve enflasyon sebebiyle vatandaşların sıkıntılarını görmezden gelmedik. Her bir insanımızın refah kaybını telafi edecek tedbirleri aldık, almaya devam ediyoruz. Çarkların durmasına, istihdamın gerilemesine müsaade etmedik. Kimseyi çaresiz, sahipsiz bırakmadık. Bir diğer tedbirimiz çalışanları sadece enflasyona ezdirmemekle kalmayıp hayat pahalılığı karşısında desteklemektir. Yılbaşında maaşlarda çok ciddi artışlar yapmıştık. Asgari ücreti yükseltirken yapılan artışın getirdiği yükün tamamını da işverenin üstüne yıkmadık. Devlet olarak fedakarlıkta bulunarak aldığımız vergilerden sarf-ı nazar ettik. Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Asgari ücrete temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 30 (yüzde 29.2) oranında ara artış yapıyoruz. Buna göre yeni asgari ücret net 5 bin 500 lira olacak.”

KAYNAK: halktv.com.tr

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ