Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

EGM: Marmaris’teki yangınla ilgili paylaşımlara işlem başlatıldı.

Reklam
Spread the love
EGM: Marmaris'teki yangınla ilgili paylaşımlara işlem başlatıldı

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Muğla’nın Marmaris ilçesinde süren orman yangınına ilişkin sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili çalışma başlattığını açıkladı. Emniyet’in açıklamasında, “Suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır” denildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Muğla’nın Marmaris ilçesinde süren orman yangınına ilişkin sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili çalışma başlattığını açıkladı. Emniyet’in açıklamasında, “Suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır” denildi.

EGM’den bugün yapılan yazılı açıklamada, Marmaris’te dün akşam başlayan ve hala süren orman yangınına ilişkin sosyal medya paylamışlarıyla ilgili çalışma başlatıldığı bildirildi ve bu çalışmalara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve bağlı il birimlerince, kanunların verdiği yetki ve sorumluluk çerçevesinde, suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre yürütülen sanal devriye faaliyetleri kapsamında; 21 Haziran 2022 tarihinde Muğla ili Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformları üzerinden yangına müdahale edilmediği, otellere alan açmak için çıkarıldığı ve sabotaj söylemlerinin dolaşıma sokularak dezenformasyon faaliyetlerinin yürütülmeye çalışıldığı, kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik oluşturabilecek söylemlerin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot/proje hesaplar aracılığıyla yayıldığı görülmüştür.

EGM: Marmaris'teki yangınla ilgili paylaşımlara işlem başlatıldı

Meydana gelen yangın olayı ile ilgili paylaşımlar incelenmiş ve ‘halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine düşmanlığa ve/veya kin beslemeye alenen tahrik eden, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla içerik üreten’ hesaplar hakkında çalışma yapılmış olup, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır.

Bahse konu olayla ilgili oluşturulan etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesapların tespitine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde; ‘#marmaris’ etiketi (hashtag) kullanılarak 22 bin 787 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş, bu hesapların yüzde 59,42’sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

‘Orman’ kelimesi kullanılarak 16 bin 31 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş, bu hesapların yüzde 67,38’inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

‘Yanan’ kelimesi kullanılarak 17 bin 235 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş, bu hesapların yüzde 56,1’inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

‘Uçaklar’ kelimesi kullanılarak 3 bin 571 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş, bu hesapların yüzde 71,74’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.l

‘Şahan’ kelimesi kullanılarak 10 bin 723 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş, bu hesapların yüzde 57,14’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

‘Otel’ kelimesi kullanılarak 5 bin 709 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş, bu hesapların yüzde 54,55’inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ