Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

Gazeteciler yeni teklife karşı: Bu yasada susturma, korkutma ve hapse atma var

Reklam
Gazeteciler yeni teklife karşı: Bu yasada susturma, korkutma ve hapse atma var
Spread the love

Ankara’da yeni basın kanunu teklifine tepki gösteren gazeteciler Ulus’ta bir araya geldi. Gazeteciler adına açıklama yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Bir kez daha bu yasada susturma, korkutma ve hapse atma var diyoruz. Biz gazeteciler, bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

Gazeteciler yeni teklife karşı: Bu yasada susturma, korkutma ve hapse atma var

Kamuoyunda sosyal medaya yasası olarak bilinen basına ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifine gazetecilerden tepkiler yükseliyor. Bugün Ankara’da da basın meslek örgütleri bir araya gelerek teklifin geri çekilmesi için açıklama yaptı.

Medya Dayanışma Grubu adına açıklamayı yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, eylemi TBMM’de yapmak için talepte bulunduklarını ancak açıklamayı yaptıkları Ulus’un uygun görüldüğünü belirtti.

Bilgin, “Çünkü haksızlıklar karşısında susmayan basın değil Ulus’a Fizan’a sürülse sesini duyuracaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Umuyorum bu çabalar, TBMM’de yasanın çıkmaması ve iade edilmesi için de başarıya ulaşır” dedi.

gazeteciler-ankara.jpeg

Bilgin’in okuduğu açıklama şu şekilde:

“Önümüzdeki hafta TBMM’ye bir basın yasası gelecek. Adı, ‘basın kanunu’ ama içinde gazeteciliği geliştirmek için hiçbir amaç yok. Hapis cezası, kapatma, internet basınına ağır denetleme ve basın kartlarının iptali var. Haftalarca Meclis’te iktidar ortaklarına gazetecileri dışlayarak bir basın yasası yapılamayacağını söyledik. Öneriler verdik, itiraz ettik; ama nafile. Tek bir cümlemizi bile dikkate almadılar. O nedenle Türkiye’deki bütün basın örgütleri; basın tarihinde belki de bir ilki gerçekleştirerek bir dayanışma örneği gösterdi. Bugün, basın tarihimize geçecek bu güzel fotoğrafı görüyorsunuz.

‘Yasayı geri çekin’

Bugün veya yarın Meclis’e gelecek olan yasayı geri çekin. Basın yasalarını gazetecilere danışarak yapın, dedik. Dinlemediler. Sanmayın ki bizler dezenformasyonu önemsemiyoruz. Ancak bunun yolu yasadaki gibi hapis cezalarından geçmez. Onurlu bir Yargıtay hâkimi, Adalet Komisyonu’nda açıkça uyardı. Bu yasanın uygulaması sırasında yargıda karmaşa ve keyfilik yaratacağını söyledi. Ama onu da dinlemediler.

gazeteciler-ankara2.jpeg

‘Anadolu basını gözden çıkarılmış’

Yasada, yazılı basının kapısına kilit vuracak maddeler var. Öyle ki Anadolu basını hiçe sayılmış, gözden çıkarılmıştır. Yaklaşık Anadolu’daki bin gazete, yaşam kaynakları olan resmi ilanları büyük oranda kaybedeceklerdir ve kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklardır. Ayrıca bu yasada Anadolu basını çalışanlarının özlük haklarını geliştirecek hiçbir önlem de alınmamıştır.

‘Anayasa’ya aykırı’

Bu yasa temel insan haklarına, haberleşme özgürlüğüne, basın özgürlüğüne aykırıdır. Yani Anayasa’ya aykırıdır. Anayasa ile güvence altına alınan haklarımıza aykırıdır. Bu yönüyle sadece gazetecilerin özgürlüğüne değil, tüm toplumun özgürlüklerini engellemektedir. Yanlış bir bilgiyi alenen yayma suçu oluşturulmuş, 3 yıla kadar hapis cezası getirilmiştir. Bu yasa tüm toplumu yazmaktan, eleştirmekten, sosyal medyada mesaj paylaşmadan alıkoyacaktır. Bu yasa toplumsal bir oto sansür dalgasını tüm Türkiye’ye yayacaktır.

gazeteciler-ankara3.jpeg

‘Karmaşa ve keyfilik nasıl önlenecek?’

Bu yasanın, seçimlere bir yıl kala bu yasanını getirilmesi manidardır. Bu hapis cezaları, toplumu yıldırmak için getirilmiştir. Bu nasıl uygulanacaktır? Kime uygulanacaktır? Ve yine bu uygulama Yargıtay üyesinin TBMM’de söylediği gibi yargıda pek çok karmaşaya ve soruna yol açacaktır. Karmaşa ve keyfilik nasıl önlenecektir? Soruları defalarca sorduk. Ama Meclis’te bizlere hiçbir yanıt vermediler. İşte bu nedenlerle basın meslek örgütlerinin gücünü göstermek için bugün buradayız.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ