Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

ARDA ARPACI; SU KESİNTİLERİNİN GERÇEK NEDENİ NE!!!

Reklam
ARDA ARPACI; SU KESİNTİLERİNİN GERÇEK NEDENİ NE!!!
Spread the love

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ZOLANA SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi Partisi Pamukkale İlçe Başkanı Arda Arpacı şu kesintisi hakkında büyükşehir belediye başkanı Osman Zolan’a bir kaç soru yönelterek basın mensupları bu soruları paylaştı.

ARPACI şöyle devam etti. DESKİ tarafından duyurusu yapılmadan plansız şekilde uygulanan uzun süreli su kesintileri çok ciddi mağduriyetler doğurmuştur. Denizli’de 100 yılın dev (!) alt yapısı diyerek birçok mahallede başlatılan alt yapı çalışmaları ve sonrasında yapılan üst yapı çalışmaları bölge halkı için büyük bir umut ve hevesle karşılanmıştı.

Ancak projeleri tamamlanan mahallelerde bile su kesintileri, yağmurda göle dönüşen yollar, alt geçitlerde arabaların suların altında kalmasına sebep olan havuzlar ve şehrin merkezinde Denizli’de adeta deniz oluşumuna sebebiyet veren aksaklıklar yaşamı olumsuz etkilemiştir. Bu çalışmalar için verilen yüksek meblağlar ve her proje için yıllarca katlanılan süre ise halkın zararına olmuştur.

Sayın başkan seçim öncesi açıkladığı çılgın projesini  “Denizli’ye halk plajı yapacağım” sözleri ile açıklamıştı. O projenin gerçekleşmeyeceği herkesin malumudur ancak, plaj olmasa da her yağmurda Denizli’ye deniz gelmektedir.

Son zamanlarda Denizli ve özellikle Pamukkale özelinde hepimiz için yaşam kaynağı olan su ile ilgili birçok sıkıntı tespit ettik. Bu tespitlere tüm mahallerimizde yaptığımız çalışmalar, sürdürdüğümüz takipler, vatandaşlarımızla bir araya gelmelerimiz ve onlardan bize gelen şikayetler neticesinde ulaştık. Günlük takiplerimizde bazı günler 20 mahalleye varan ve sebebi “yoğun kullanım” olarak açıklanan plansız ve süresi belli olmayan kesintiler yaşadığımız ne yazık ki acı bir gerçek. Duyurusu yapılmayan, plansız su kesintisi uygulaması her gün hijyen çağrısı yapılan pandemi sürecinde ve bu sıcak yaz günlerinde vatandaşı mağdur etmektedir. Bunun yanı sıra Pamukkale ilçemizde yaşanan pompa arızaları ve şebeke arızaları da artık bu işin yönetilemez bir hal aldığını göstermiştir.  

100 yılın dev (!) alt yapı projesi olarak başlatılan ve 2050 yılına kadar içme suyu sorunu olmayacağını iddia ederek çalışmaların devam ettiği Pamukkale’de 2021 yılında yaşanan su krizi elbette açıklamaya muhtaç, trajik bir durumdur.

Deski’nin internet sitesinden aldığımız bilgiler ve bölge halkı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Pamukkale’nin nüfus olarak büyük kısmını içine alan merkez mahallerinden Tekke, Gökpınar, Zümrüt, Kervansaray, Zeytinköy, Bağbaşı, Kayıhan, Hürriyet, Kınıklı, Yunusemre, Siteler, İncilipınar, Deliktaş, Anafartalar, Dokuzkavaklar, Aktepe, Karşıyaka, Akhan mahallelerinde “yoğun kullanım” nedeniyle duyurusu yapılmayan plansız su kesintilerinin yaşandığını tespit ettik. Kervansaray, Zeytinköy, Gökpınar gibi mahalllerimizde su basıncı yeterli gelmediği için suların 2 ve ya 3. katlara çıkmadığı, bazı sokaklarda 36 saate varan su kesintileri yaşandığı, suyun tankerlerle taşındığı görülmüş, bunun dışında diğer merkez mahallelerde de su kesintileri devam etmektedir.

Bu konu hakkında ne sahada çalışanlar ne DESKİ yetkilileri ne de Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı vatandaşlarımıza aydınlatıcı cevap verememiş, özellikle ihbar hattındaki yetkililer durumu geçiştirmeye çalışarak vatandaşı yine üzmüşlerdir. Hatta çalışanlar, mağdur vatandaşlarla iletişim kurarken alaycı bir dil kullanarak sürece ciddiyetsiz yaklaşıldığını bir kez daha ortaya koymuştur. Bir kez de bizler Sayın Zolan’a ve DESKİ’ye soruyoruz!

Bu kesintilerin gerçek nedeni nedir?

Denizli kent merkezinde ne kadarlık içme suyumuz kalmıştır?

Bu su kesintileri kaç ay daha sürecektir?

Kesintiler devam edecekse,  bir plan dahilinde kamuoyuna duyurmayı düşünüyor musunuz?

Bütün dünyanın temizlik ve hijyen vurgusu yaptığı pandemi sürecinde susuz kalan evlerin temel temizlik ihtiyacını giderecek alternaitf çözümleriniz var mıdır?

Sıcaklık artışı ve önümüzdeki Kurban Bayramı da düşünüldüğünde su tüketimi ile ilgili bir önlem alınacak mıdır, alınacaksa çözümünüz geçici mi yoksa kalıcı mı olacaktır?

Denizli’nin önümüzdeki 30 yıl boyunca içme suyu sorununu çözeceğini söylediğiniz Akbaş Barajı projesinde son durum nedir?

Dün Ankara asfaltında bentin yıkılması sonucu yaşanan ve Pamukkale’nin beklentisi olan onlarca tonluk suyun yollara taşmasının Akbaş baraj proje ile bağlantısı var mıdır? Bu hatanın maliyeti, süre ve su olarak kaybı nedir?

Bunların yanı sıra 2 sene önce altyapı için ihaleye çıkan mahallelerden Anafartalar, Aktepe, Dokuzkavaklar ve Karşıyaka mahallelerinde henüz su ve elektrik bağlantılarının tamamlanmadığı, üst yapıda henüz çalışmaların başlamadığı görülmektedir. Anafartalar, Aktepe, Dokuzkavaklar ve Karşıyaka’nın bu yazı da susuz ve halk sağlığını tehdit eder noktada tozlu geçireceği ne yazık ki gün gibi ortadadır.

Buradan Sayın Osman Zolan ve Sayın Avni Örki’ye soruyoruz!

Daha kaç yaz bu mahaller susuz kalacak, daha kaç yaz bu mahalleler sıcak asfalta, kilit parke taşına ve yol güvenliği sağlayan kaldırımlara kavuşmak için bekleyecek. Daha kaç yaz çocuklar okuluna güvenli gidemeyecek ve dışarıda oynayamayacak?

Büyükşehir ve Pamukkale Belediyesi parkları da su sorunu ile baş başa bırakılmış durumda.

Vatandaş içme suyuna, banyoya, çamaşır ve bulaşık yıkamak için suya hasret yaşarken, yemyeşil parklarımızda 2 sulama arası süre uzatılmış, tankerlerle düzensiz sulama yapılmaktadır. Dikili ağaçlar, çiçekler suya hasret kalmıştır.

Yani yönetenler sadece kendilerine yetki veren vatandaşlarımızı değil, doğamızı da plansız çalışmaları ile mağdur etmiştir.

Su sorunu ve plansızlık az önce saydıklarımız ile de kısıtlı değil. Devlet Su İşleri de aynı plansız ve umursamaz tavrı göstererek üreticiyi mağdur etmektedir.

Tarımsal üretimin merkezi geniş coğrafyanın sahibi Pamukkale Ovamızda Pınarkent’ten Güzelköy’e, Kocadere’den Korucuk’a, Irlıganlı’dan Yukarışamlı’ya, Akköy’den Gölemezli’ye, Karahayıt’tan Eymir’e sulama suyuna hasret kalmıştır. Çiftçimize DSİ birinci ürün için kimi yerde 2 kimi yerde 3 kez sulama izni verirken, ilk hasat sonrası 2.ürüne su vermeme kararı aldı.

Denizli’de işçi, emekli, çoluk, çocuk perişan, kırsal mahallelerde üreticimiz, çiftçimiz perişan. Ne ürününü sulayacak su bulabilecek ne de hayvanının karnını doyuracak yoncayı yetiştirebilecek. İşin daha kötüsü Menderes Nehri’nin kollarında sulama suyu olarak artık temiz su değil arıtılmadan kontrolsüzce salınan sanayi atığı kirli sular geçmektedir. Çiftçi ürünlerini sulamak için bu suyu kullanmak durumunda bırakılıyor. 

“Gelecekte bizi su kıtlığı bekliyor” diyenler, beklenilen su kıtlığını bugünden acımazsızca bize yaşatan yöneticilerin ta kendisidir.

Su yaşamın bir kaynağıdır, hatta merkezinde yer almaktadır. Geleceğini ve halkını düşünen ülkeler dünya dışında su varlığı araştırırken maalesef iş bilmez yöneticiler nedeni ile biz suyu hoyratça kullanıyoruz. Unutulmamalıdır ki, su kıtlığının sonu ne yazık ki gıda kıtlığı ve beraberinde getireceği sağlıksız yaşamlardır.

Tüm bu bilgiler ışığında yetkililerden beklentimiz, Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanan Denizlililer olarak yer altı sularının hoyratça kullanılmasının önüne geçilmesidir. Ayrıca su kaynaklarının toplumsal menfaat gözetilmeden yandaşlara sunulmasına son verilmelidir.

DESKİ’nin ve DSİ’nin su yönetimi konusunda şartları idare eden değil ileriyi öngören çalışmalar yapması, suyun kaynağından son tüketim noktasına sürdürülebilir ve temiz bir şekilde aktarması,  tarımsal üretimde devlet politikası olarak vahşi sulamadan tamamen vazgeçilmesi ve sulu tarım, susuz tarım dengesi kurulması gerekmektedir.

Tüm bu gerçekler ışığında bir kez de buradan tekrarlıyoruz YÖNETEMİYORSUNUZ TÜKETİYORSUNUZ!

Yetkilileri göreve çağırıyor, tüm sorunların geçici ve günü kurtarıcı değil, uzak gelecekte su sorunu yaşanmayacak şekilde tamamen çözümlenmesi gerektiğini siz kamuoyu önünde yeniden hatırlatıyoruz. Akılcı ve bilimsel çözümler için katkı koymaya hazır olduğumuzu tekrar ederek, konunun takipçisi olacağımızı Cumhuriyet Halk Partisi Pamukkale İlçe örgütü olarak beyan ediyoruz”dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ