Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Denizli Vip Haber

TEKNİKERE ŞANTİYE ŞEFLİĞİ YAPMA YETKİSİ GERİ VERİLMELİ.

Reklam
TEKNİKERE ŞANTİYE ŞEFLİĞİ YAPMA YETKİSİ GERİ VERİLMELİ.
Spread the love

TEKNİKERE ŞANTİYE ŞEFLİĞİ YAPMA YETKİSİ GERİ VERİLMELİ.
Türkiye yapı Tekniker ve Teknisyenler derneği Denizli şubesinden,Danıştay’ın Şantiye Şefliği kararına tepki;

Danıştay’ın aldığı kararla artık Teknik öğretmen Teknikerlerin  şantiye şefi olamayacak olmasına Türkiye yapı Tekniker ve Teknisyenler Derneği olarak itirazımız var.
Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliğin bir kısım maddelerinin iptali istemiyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) başvurusuyla açılan davada Danıştay tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinin 9. fıkrasının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesiyle birlikte, tekniker ve teknik öğretmenler şantiye şefliği yapamayacak.

Danıştay’ın kararına sert  tepki gösteren Türkiye Tekniker ve Teknisyenler derneği Denizli şube Başkanı, DURUBEY GEREKLİ  ve yönetimi
“Şantiye şefliği yönetmeliğini sürekli gündeme getirerek  Teknisyen, Tekniker ve Teknik öğretmenleri alan dışına itmeye çalışan mimar ve mühendislerin haricinde teknik öğretmen, tekniker ve teknisyenlerin çalışma alanı ortadan kaldırmaya yönelik yoğun yargı müracaatı ile birlikte yargımızın gündemini de meşgul etmektedir, eksik ve yanıltıcı bilgileri dayanak göstermeye çalışmaktadır”
Verileren egitim ve bilgi,öğretilen müfretat yeterli değilse şefliğe kapatalım bu

“Lise öğrenimi üzerine 2 yıl teknik Ön Lisans eğitimi alarak, toplamda 14 yıl süren eğitim – öğretim sonucunda tekniker yetiştirilmektedir. Tekniker  öğrenimi, mimar ve mühendislerde olduğu üzere AB ECVET Kredi Sistemi ve Y.Ö.K. Ulusal Yeterlilikler Çerçevesine tabiidir” “Yargı, mühendislerin ve teknikerlerin eğitim transkriptlerini dikkate almalıdır”

İstihdam alanlarında mühendislere kapıların sonuna kadar açıldığını öne süren GEREKLİ, “Teknikerlerin istihdam dışı bırakılmak istenmesi Meslek Yüksek Okulu eğitimini, teknikerleri tanımamaktan, teknikerlerin nitelik ve liyakatinin yerilmesinden kaynaklanmaktadır”

“Marmara, Düzce, Van vb. Depremlerde kontrol edilmesi gereken milyonlarca yapı varken,yeni yapılarda, otoyol, köprü, baraj vs. devasa yapılarda mimar ve mühendis zorluğu yaşanırken Şantiye Şefliğinde Teknikerlerin yok sayılması, bilime, akla, mantığa ve evrensel eğitime ters düşmektedir.

TMMOB’un yapısı ve güçlü mali yapısı, teknikerlerin mesleki haklarına yönelik orantısız gücün kullanılmasına yol açmaktadır. Oysa ki ülkemizde 158 farklı branşta tekniker yetiştirilmekte, mezun potansiyel Teknik öğretmen,Tekniker ve Teknisyen (5 700 000) bin civarındadır.1953 yılından beri oda olma çalışmalarımızında önünü kesmek için,tüm gayretlerini sarfetmişlerdir ve başarmışlardır.

Böylesi devasa teknik bir kitlenin mesleki odasının kurulmaması, ortada bırakılması Türkiye’nin en değerli kaynağı olan yetiştirilmiş teknik insan gücünü yok kılmaktadır. Mimar ve mühendisler yapı konusunda her yetkinliğe sahiplerse, İnşaat yapım sürecinde usta, kalfa, işçi yerine mimar ve mühendis istihdamına gidilmesi daha uygun olur. Asıl hukuka uygun olmayan davranış, teknikerlerin şantiye şefliğinden uzak tutulmasıdır. Bu kararın yüksek yargıdan tekrar geri döneceğine inancımız tamdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Teknik öğretmenin, Teknikerlerin ve Teknisyenlerin önemini çok iyi bilmektedir”

DANIŞTAY’IN ALDIĞI KARAR

Danıştay ilgili dairesince alanın kararla “Tekniker ve teknik öğretmenlerin şantiye şefi olarak belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapıların büyük bir bölümünde, yeterli objektif bir sınırlandırma ve bilimsel bir kriter getirilmeden şantiye şefliği gibi yapıların, mimari, statik ve her türlü plan, proje, resim ve hesaplarının uygulanması görevini yerine getirmelerine olanak sağlayan düzenlemenin hukuka uygun olmadığı, bu denli geniş bir alanda şantiye şefliği görevinin tekniker ve teknik öğretmene verilemeyeceği sonucuna varılmıştır” gerekçesiyle Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinin 9. fıkrasının yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız,verilen hakkı tekrar geri almak için kanun çerçevesinde sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. 
  
    Türkiye yapı Tekniker ve Teknisyenler derneği  
                           Denizli şube başkanı 
                            DURUBEY GEREKLİ 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ